Ağbaba: Depremden 1,5 Yıl Geçti, İnsanlar Hala Konteynırlarda Yaşıyor

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, 24 Ocak 2020’de Malatya ve Elazığ depreminin üzerinden 14 ay geçtiğini hatırlatarak

11-08-2021

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, 24 Ocak 2020’de Malatya ve Elazığ depreminin üzerinden 14 ay geçtiğini hatırlatarak “Önce 2 katlı ev yapacağız dedikleri depremzedelere şimdi tek katlı ev dayatıyorlar. AKP burada da ayrımcılık yapıyor” dedi.

Ağbaba, “Battalgazi İlçesine bağlı çok sayıda mahallede depremzedelere 2 katlı ev yapılacağı belirtilmiş, daha sonra bu karardan vazgeçildi. Şimdi de depremzedelere TOKİ’nin müteahhitleri tarafından ‘karar alındı artık 2 katlı ev yapılmayacak, tek katlı ev yapılacak. İstiyorsanız sizlere tek katlı ev yapalım yoksa ev hakkınız yok’ diyorlar” diye belirtti.

Depremden 1,5 yıl geçti, insanlar hala konteynırlarda yaşıyor

Bulutlu Mahallesini ziyaret ederek yerinde incelemelerde bulunan Ağbaba, şunları söyledi:

“2021 yılının Ocak ayında Malatya-Elazığ’da ciddi bir deprem yaşandı. Biz o günlerde taleplerimizi sıralamış, basınla da paylaşmıştık. ‘Depremde insanlar arasında ayrım yapmak doğru değil’ demiştik. Yetkililerin görevi insanlar arasındaki ayrımcılığı gidermektir. Depremden nerdeyse 2 yıl geçti, insanlar hala yerleşebilmiş değil. İnsanlar hala konteynırlarda yaşıyor. İnsanlar bir an önce evlerine yerleşmek istiyorlar. Afetler arasında devlet bölge ayrımı yapmamalıdır. Son yıllarda büyük felaketler yaşıyor. Rize ve Artvin’de sel felaketi yaşandı. Bu bölgeler afet bölgesi ilan edildi. Bu kararı destekliyoruz, insanlar mağdur edilmemelidir. Ama Malatya ve Elazığ’da da insanlar mağdur edilmemeli, burası da afet bölgesi ilan edilmelidir. Artvin de bizim, Giresun da bizim ama Malatya da bizim, Elazığ da bizim. Marmaris’i de, Manavgat’ı da, Bodrum’u da, Sivrice de, Pütürge de bizimdir. Biz sorunları dile getirmeye çözüm yollarını kamuoyuyla paylaşmaya devam edeceğiz.”

Bir mahallede 5 tane çift katlı ev yapmaktan aciz misiniz?

“Depremin üzerinden 14 ay geçmiş hala depremzedelerle ev konusunda pazarlık yapıyorlar. Bazı mahallelerde ev yapılacak yerler düzeltilmiş, hazırlanmış ama pişmiş aşa su katıp 2 katlı ev bir anda tek kata düşürülmüş. Bölgede hayvancılık var. İnsanlar evin alt katını ahır olarak kullanmak istiyor. Hayvanları olmayanlar alt katı depo olarak kullanmak istiyor. Evin altındaki 40-50 metrekarelik bir yer bile depremzedelere çok görülüyor. Mağdur olmuş, depremin vurduğu insanları bir de yapılacak ev üzerinde vurmak istiyorlar. Bitişik 2 köyden birinde çift katlı evleri bitirip teslim etmişler, diğer köyde tek kat dayatıyorlar. Depremzedeler arasında ayrım yapmayı da AKP ile gördük. Bir mahallede 5 tane çift katlı ev yapmaktan aciz misiniz? Hani devletin tüm imkanları depremzedelere kullanılacaktı? Bu mu verdiğiniz sözler? Depremin üzerinden 14 ay geçmiş, hala tek kat mı çift kat mı tartışması yaşanması, müteahhitlerin ‘ya tek kat ya hiç’ inatlaşması AKP’nin depremzedelere bakış açısının özetidir. Çift katlı evleri tek kata düşürülmesi emri kimler tarafından ve neden verildiği hem depremzedelere hem de kamuoyuna açıklanmalıdır. Depremzedelerin ulaştığı AKP milletvekillerinin de konuyla ilgili sessiz kalmaları ve çözüm bulmamaları ayrı bir tartışma konusu. Malatya’da önce 2 kat sözü verilip tek kat ev yapılmak istenen tüm depremzedelerin talepleri en kısa sürede yerine getirilmeli, tek katlı ev dayatmasına son verilmelidir”

Bulut: Biz evlerin neden tek ve çift katlı yapıldığını bilmiyoruz

Hak sahiplerine evlerinin teslim edilmediği belirten Bulutlu Mahalle Muhtarı Fazlı Özcan ise “CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba’ya köyümüzü ziyaret ettiği için teşekkür ediyorum. Şu anda yeni yapılan Bulutlu Mahallesi yerleşim yerindeyiz. Malatya’da büyük bir deprem oldu, bazı yerlere iki katlı, bazı yerlere tek katlı evler yapıldı. Burada yapılan yerlerin tek katlı olmasına vatandaşlar sıcak bakmıyor. Biz neden evlerin tek ve çift katlı yapıldığını bilmiyoruz. Bir an önce hak sahibi olan kişilere evlerin teslim edilmesini istiyoruz” dedi.

Anket

vbet giriş