Antibiyotikler Bilmeniz Gerekenler,Kullanımları,Tipleri ve Yaygın Yan Etkileri

Antibiyotikler Bilmeniz Gerekenler,Kullanımları,Tipleri ve Yaygın Yan Etkileri

14-10-2019

 Bakterilerin gelişimini en aza indiren ve durduran tıbbi ilaçlar, antibiyotik veya antibakteriyel tıbbi ilaçlar olarak bilinir. Genellikle bir virüsün neden olduğu enfeksiyonları tedavi ettiği düşünülür, ancak soğuk algınlığı, öksürük veya grip gibi enfeksiyonları uygulamazlar. Normal bir vücut durumunda, beyaz kan hücreleri (BKH), bakteriyel enfeksiyonları tedavi etmek için vücudun ihtiyaç duymadığı bakterileri öldürmeye başladığı anda öldürür. Ancak BKH’lerin gerçekleştiremediği bazı olaylar dizisi sırasında antibiyotikler kullanıma girmiştir. Bu yazıda, antibiyotiklerle ilgili her şeyi, nasıl kullanıldıklarını, neden oldukları olası yan etkileri ve daha fazlasını tartışacağız.

Farklı antibiyotik çeşitleri farklı şekillerde çalışır

  1. Zatürreetedavisinde kullanılan antibiyotikler Kinolonlar olarak bilinir. Yaygın olarak kullanılan kinolonlar levofloksasin ve siprofloksasindir.
  2. Penisilin gibi antibiyotikler, hücrenin duvarının etrafındaki bakteriler üzerinde öldürerek ve hücre zarının düşmesine izin vererek çalışır.
  3. Makrolidler bakterileri etkileyen proteindir. Hücrenin bakteriyel ribozomlarına saldırırlar ve farklı cilt enfeksiyonlarıyla savaşırlar. Yaygın olarak kullanılan makrolid eritromisindir.

Böylece, bir antibiyotik vücudunuzun kan dolaşımına kadar tarar ve zararlı bakteriyel hücrelere karşı etkili başlar. Bu, vücudunuzdaki iyi bakterilerin kesintisiz kalmasına ve performans göstermesine yardımcı olur.
 

Antibiyotik kullanımı

Antibiyotikler sinüs enfeksiyonları ve cilt enfeksiyonlarının tedavisinde yardımcı olabilir

Çoğunlukla tüm bakteriyel enfeksiyonlar genellikle antibiyotik kullanımıyla tedavi edilir. Ancak bunlar geniş veya sınırlı spektrum tiplerine ayrılır.

Geniş spektrumlu antibiyotikler: Genel bir bakteri enfeksiyonu popülasyonuna karşı kullanılır.

Sınırlı spektrumlu antibiyotik: Sadece belirli bakterilere ilişkin enfeksiyonları tedavi etmek için kullanılır.

Viral enfeksiyon türlerine uygun olabilir ancak bir (VE) tıbbi sağlık uzmanı tarafından doğru bir şekilde belirlenebilir.

Aşağıdakiler antibiyotik yardımı ile tedavi edilebilecek hastalıklardır:

  1. Cilt enfeksiyonları
  2. Zatürree
  3. Böbrek veya bağırsak enfeksiyonları
  4. Sinüs enfeksiyonları
  5. Kulaktaki enfeksiyonlar
  6. Menenjit
  7. Diş enfeksiyonları

Antibiyotiklerin yan etkileri

Bazı durumlarda, antibiyotikler vücudunuzdaki iyi bakterilere ve aynı zamanda zararlı olanları öldürürken de saldırırlar. Bu, zararlı bakterilerin üremelerini sağlayacak kadar yer yarattıkça büyümeleri için bir kapsam sağlayabilir. Bu nedenle aşırı antibiyotik kullanımı vücudunuz üzerinde ters etkilere neden olabilir ve daha fazla enfeksiyona neden olabilir ve hücrelerin gelişmesi için kısır bir ortam yaratabilir.

Antibiyotiklerin bazı yan etkileri şunlardır:

  1. İshal enfeksiyonu
  2. Kusma
  3. Mide ağrısı
  4. Kramplar

Dışkıda 5. Kan

Antibiyotik direnci

Antibiyotikler gibi tıbbi ilaçlar ile kontrol edilemeyen aşırı bakteri gelişimi nedeniyle bir hastalığa karşı verimli bir tedaviye sahip olmamak antibiyotik direnci olarak bilinir.

Basitçe, tedavinin önlenmesi kaybına bağlı olarak bir hastalık için etkisiz bir tedavi olarak açıklanmaktadır. Bu, bazı bakterilerin antibiyotiklerin üzerinde çalışmasına izin vermeyen farklı özelliklerden oluştuğu için gerçekleşir. Birkaç antibiyotik dirençli enfeksiyon aşağıdakileri içerir:

  1. Vankomisine Dirençli Enterococcus (VRE): Genellikle hastane ortamlarında meydana gelen kan dolaşımındaki enfeksiyonlar.
  2. Clostridium Difficile (C. diff): Bu, genellikle zıt bir bakteriyel hastalığın rahatsızlığı nedeniyle bağırsak enfeksiyonlarına neden olan birçok antibiyotiğe dirençlidir.

Anket

vbet giriş