Başkan Bilgin'den Sevindiren Zam

Sivas Belediyesi bünyesinde çalışan ÖZBELSAN şirketi ile Hizmet İş Sendikası arasında 2022 yılı Toplu İş Sözleşmesi düzenlenen törenle imzalandı.

03-02-2022

Belediye Başkanı Hilmi Bilgin, Belediye tarihine damga vuracak bir artışla ikramiye ve sosyal haklar ile birlikte en düşük ücretin net 6 bin 144 TL olacağını açıkladı.

Fidan Yazıcıoğlu Kültür Merkezi’nde düzenlenen törene Belediye Başkanı Hilmi Bilgin, Hizmet-İş Sendikası Genel Başkan Vekili Hüseyin Öz, HAK-İŞ Sivas İl Başkanı Nihat Şimşek, ÖZBELSAN AŞ Genel Müdürü Ahmet Kuzu, Başkan yardımcıları ve çok sayıda işçi katıldı.

Toplantıda ilk olarak söz alan ÖZBELSAN AŞ Genel Müdürü Ahmet Kuzu, “Özbelsan Anonim Şirketini; kurulduğu günden bu zamana kadar bu noktaya taşıyan, emek veren, tüm çalışanlarına ve genel müdürlerine teşekkürlerimi sunuyorum. Belediye Başkanımız Hilmi Bilgin görevi bize tevdi ettiği zaman bana söylediği en önemli şey şuydu. “Adaletten ayrılmayalım.” demişti. Bizde şükürler olsun üçüncü yılımızda Başkanımız öncülüğünde hiçbir zaman adaletten ayrılmadık. Hiç bir zaman kimseye ayrım yapmadık. Gece gündüz hep beraber bu şehre hizmet edebilmek için çalıştık. Bu azim ve kararlılıkla çalışmaya devam edeceğiz. İmzalayacağımız toplu iş sözleşmemizin hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum.” dedi.

HAK-İŞ Sivas İl Başkanı Nihat Şimşek ise; sözleşmenin hayırlı olması dileğinde bulunarak, sözleşmenin imzalanmasında emeği geçenlere teşekkürlerini iletti.

TÜRKİYE’YE ÖRNEK TEŞKİL EDECEK SÖZLEŞMEYİ İMZALIYORUZ

Hizmet-İş Sendikası Genel Başkan Vekili Hüseyin Öz, “Geçen dönem yine Başkanımız Hilmi Bilgin ile yaptığımız görüşmeler neticesinde serbest pazarlık dönemi içerisinde ilk sözleşmemizi gerçekleştirmiştik. O sözleşmede birçok alanda düzenlemeler yapılmıştı. Özellikle çalışanlar arasında adaletin tesisi anlamında ilk adımlar atıldı. Aynı işi yapan dolayısıyla aynı niteliklere sahip olan arkadaşlarımız için eşit işe eşit ücret mantığıyla bir yaklaşım sergilendi ve arkadaşlarımız arasında bir adaletli sistem kurulması noktasında ilk düzenlemeleri yaptık. Bugün onun üzerine yeni bir binayı inşa ettiğimiz bir gün.

İnsana; insan değeri vererek, çalışanlarımızın hakkını-hukukunu koruyan, toplu iş sözleşmesi mantığına bu değerleri giydirerek bugünü bize sağladığı için Başkanımız ve ekibine müteşekkirim. Türkiye genelinde sendika olarak bin 200 civarı bir sözleşme imzalıyoruz. Şu anda yürürlükte olan 800 tane sözleşmemiz var. Bütün kalbimle ifade edebilirim ki; Sivas Belediyesi mütevazı imkânlarına rağmen bütün şartları zorlayan bir Belediye Başkanıyla birlikte bugün sizlerin huzurunuza Türkiye genelinde örnek diyebileceğimiz bir sözleşmeyle çıkıyoruz. Bu sözleşme sizler için, çalışanlarımızın tamamı için, aileleriniz için, Sivas'ımız için hayırlı uğurlu olsun.” ifadesini kullandı.

“Bugün kara sevdamız Sivas'a, memleketimize, birlikte hizmet ettiğimiz, güzel eserler ortaya koyduğumuz, ‘Daha Yaşanabilir Bir Sivas İçin’ hep birlikte 2 bin 500 kişilik bir aile olarak hizmet etmenin haklı gururunu yaşıyoruz.” diyerek sözlerine başlayan Sivas Belediye Başkanı Hilmi Bilgin, “Yaklaşık 3 yıldır sizlerle birlikte bu kadim şehre hizmet ediyoruz. 3 yıl boyunca bazı sözleri bizden çok duydunuz. Öncelikle temel misyonumuzun ‘İnsanı Yaşat Ki Devlet Yaşasın’ anlayışı olduğunu, insanı merkeze koyarak insan merkezli bir yönetimle birlikte bizi biz yapan annemizin, babamızın, eşimizin, dostumuzun, arkadaşımızın yaşadığı memleketimize hizmet edeceğimizi söyledik.

Öncelikle şu sözden ve bu anlayıştan asla taviz vermeyeceğimizi de defaatle dile getirdik. Neydi o “Devletin dini adalettir” Hizmet anlayışımızın temelini adalet anlayışımız oluşturacak. Hizmet anlayışımızın temelini senin, benim, adamım değil, milletin adamı olacak, milletine kayıtsız şartsız hizmet edecek ekipler oluşturacak. Sivas Belediyesi ailesi olarak; bizim en iyi yol arkadaşımız, işini en iyi yapan, işine sahip çıkan, devletinin milletinin yanında olan ve akşam evine gittiğinde “Bugün işimi en iyi şekilde yaptım, vicdanen rahatım” diyen her arkadaşımız bizim en iyi yol arkadaşımız, en iyi dava arkadaşımız, en iyi dostumuzdur.” dedi.

EN DÜŞÜK MAAŞI 6 BİN 144 TL OLARAK BELİRLEDİK

Başkan Bilgin, “Bugün yaklaşık 2 bin çalışmayı kapsayacak bir toplu iş sözleşmesini imzalıyoruz. Toplam bin 981 işçi kardeşimizin, mesai arkadaşımızın sözleşmesini imzalıyoruz. Belediye birimlerimizde 17 farklı yevmiye vardı. Aradaki adaletsizliği giderdik. Farklı farklı olan ücretleri eşitleyerek taban yevmiyeyi 201 TL’ye çıkararak iş barışını sağladık. Türkiye’nin pek çok belediyesinden arayıp bizim vasıf zammı ve tahsil yardımı modelimizi soruyorlar, kendileri de uygulamak için bizden bilgi istiyorlar. Yani bizim bu düzenlememiz tüm ülkeye örnek olacak adil bir model olarak ön plana çıkıyor. Bu sözleşmemizde ise ilk kez uygulayacağımız kıdem zammını ekledik. Ayrıca

her bir personelimize vasıf ve hizmet yardımı veriyoruz. Yaklaşık 2000 çalışanımızın içinde 6 bin liranın altında maaş alan artık olmayacak.

Ay 31 gün ise; maaş günü geldiği zaman en düşük maaş 6 bin 144 lira olarak hesaplara yatırılacak. İkramiyeleri 10 yevmiyeden 2022 yılı için 20 yevmiyeye, 2023 yılı içinse 30 yevmiyeye çıkarıyoruz. Ramazan ve Kurban Bayramında verdiğimiz bayram yardımını 150 liradan 500 liraya çıkarıyoruz. Evlenme yardımı 200 TL’den bin TL’ye çıkarıyoruz. Yeni işe giren personelimizi de toplu sözleşmeye dâhil ediyoruz. Böylece 145 işçimizi de bu sözleşmeye ekleyerek maaşlarını asgari ücret düzeyinden en az 6 bin TL net maaşa çıkarıyoruz.” dedi.

MEVSİMLİK İŞÇİLERİN SORUNLARI ÇÖZÜLDÜ

“Mevsimlik işçileri de bu sözleşmede unutmadık.” diyen Başkan Bilgin, “68 mevsimlik işçimiz var. 8 ay çalışıyorlar. 1 Nisan’da iş başı yapıp, 30 Kasım tarihinde işlerinden ayrılıyorlar. İnşallah bu arkadaşlarımızı bir ay öncesinden yani 1 Mart tarihinde işlerine başlatacağız ve önümüzdeki süreçte de mesai arkadaşlarımızın sorunlarını kalıcı olarak çözerek 12 ay kalıcı olarak iş başı yapmalarını sağlayacağız. Hayırlı uğurlu olsun.” ifadesini kullandı.

Konuşmaların ardından toplu iş sözleşmesi imzalandı.

Anket

vbet giriş