Ksantelazma (Kolesterol Kristalleri) Nedir?

Ksantelazma (Kolesterol Kristalleri) Nedir?

23-09-2019

Ksantelazma, göz kapağının üstünde veya altında, tam olarak gözün köşesinde veya zamanla oluşabilecek kantinlerdeki sarı bir şişkinlik gibi sarı plak görünümünün bir durumudur. Bu cilt hastalığı en sık görülenler arasında, özellikle orta yaşlı ve yaşlı kadınlar arasındadır. Ancak her yaştan erkekte oluşma ihtimalini dışlamayın.

Büyüyen ksantelazma, göz kapakları üzerinde simetrik bir pozisyonda, yumuşak topaklar, kalkerli veya yarı katı gibi şekillendirilebilir. Sağ ve sol gözlerde topaklar genellikle gözün iç köşesinin üstünde ve altında beliren 4 göz kapağı noktası vardır. Alt göz kapağı genellikle topaklar ile büyümüş olan alandır.

Ksantelazma nadir olmasına ve tehlikeli olmamasına rağmen, bu durum kalp hastalığı veya felç gibi ciddi bir hastalığın belirtisi olabilir. Ek olarak, ksantelazma kendiliğinden kaybolamaz ve kullanımı için tıbbi yardım gerektirir.

Ksantelazma Nedenleri

Ksantelazma, cilt hücrelerinde, özellikle göz bölgesinin etrafında biriken ve genellikle hiperlipidemi (kandaki yüksek yağ seviyeleri) ile ilişkili olan bir enzim bozukluğu neden olur . Bu durumda, kandaki “kötü” kolesterol (LDL) cilt yüzeyine itilir ve yağ veya lipitler gibi sarı topaklar oluşturur.

Bir kişinin ksantelazma riskini artırabilen bazı diğer faktörler şunlardır:

  • Kandaki düşük seviyelerde “iyi” kolesterol (HDL).
  • Kolesterol veya hiperkolesterolemi öyküsü var .
  • Primer biliyer siroz veya karaciğerin safra kanallarında hasar var.
  • Diyabet.
  • Yüksek tansiyon.

Ek olarak, obez insanlar ve sigara içenler de bu hastalığı yaşama riski altındadır, çünkü bu iki faktör vücutta yağ birikimini artırabilir ve kalp krizlerini tetikleyebilir.

Ksantelazma Belirtileri

Kısacası, ksantolazma belirtileri sadece göz kapaklarının etrafında büyümeye devam eden lipidlerin veya sarımsı yağın görünümü ile işaretlenir.

Bazı durumlarda, ksantolazma semptomları diğer cilt hastalıkları ile benzerlik gösterir. Bu semptomları yaşayanların doktora gitmeleri ve uygun şekilde teşhis ve tedavi edilmeleri önerilir.

Tanı ksantelazma

İlk olarak, doktor, ksantelazma hastalığı belirtileri olup olmadığını bulmak için, renk ve boyuttan başlayarak, hastanın göz kapaklarındaki yumru veya yumruları inceleyecektir . Bu durum başka bir durumla tetiklenebildiğinden, kan basıncı testleri, laboratuar testleri ve kalp sağlığı testleri gibi ileri testler büyük olasılıkla yapılacaktır.

Ksantelazma tedavisi

Ksantolazma zararlı olmasa da, lipidlerin büyümeye devam etmemesi ve vizyona müdahale etmemesi için ilaç almanız şiddetle tavsiye edilir. Taşıma, yaşam tarzı değişiklikleri (diyet dahil) veya ameliyat yoluyla yapılabilir.

Hayat Desenini Değiştir

Bu genellikle kandaki kolesterol seviyesini düşürmek ve lipitlerin büyümesini bastırmak için yapılır. Ek olarak, kalp krizi veya felç gibi bazı potansiyel hastalıklar da bu yöntemle önlenebilir.

Ksantelazma Cerrahisi

Hastanın şişman bir şişkinlikten dolayı rahatsız olduğu durumlarda, tabakanın göz kapağından çıkarılması için cerrahi bir prosedür uygulanabilir. Gereken insizyonun boyutu, büyüyen lipidin durumuna göre ayarlanacaktır.

Cerrahiye ek olarak, pıhtıları gidermek için yapılabilecek diğer yollar arasında elektrodesikasyon ve kriyoterapi teknikleri bulunmaktadır . Bu tekniklerin her ikisi de, Ksantelazmanın ortaya çıkmasına neden olan hücreleri öldürmeyi amaçlar. Elektrodesikasyon elektrik dalgaları yardımıyla gerçekleştirilirken kriyoterapi çok soğuk sıcaklıklarda kullanılır. Her iki yöntemden de olası yan etkiler skar ve hipopigmentasyondur. Ksantelazma kaslara ulaşacak şekilde genişlediyse, hiçbiri yapılamaz .

Yukarıdaki yöntemlere ek olarak, karbondioksit gazı kullanarak argon lazer ablasyonu adı verilen bir teknik de vardır. Bu teknikte, doktor yavaş yavaş yağı yok etmek için bir lazer ışını kullanacaktır. İşlem öncesi hastaya lokal anestezik enjeksiyon yapılacak.

Yara izi gibi yan etkileri en aza indirmek için kimyasal koter uygulanabilir. Bu teknikte, doktor, ksantelazma kümelerinde doku öldürmek için klorlu asetik asit, monokloroasetik asitdiklororoetik asit veya trikloroasetik asit gibi maddeler uygulayacaktır .

Genel olarak ksantelazmayı tedavi etmek için tavsiye edilmesine rağmen , bu prosedürün göz kapağı yapısındaki değişiklikler ve ameliyat sonrası kirpik büyümesinin bozulması veya trikloroasetik asit gibi kimyasal sıvıların kullanımından sonra cilt renk değişikliği ve hipopigmentasyon gibi potansiyel komplikasyonlardan arındırılmış olmadığını hatırlamak önemlidir.

Ksantelazmanın Önlenmesi

Ana ksantelazma tetikleyicisinin yüksek kolesterol olduğu göz önüne alındığında , yapılması gereken başlıca önleme, kolesterol seviyesinin düşmesi ve birikmemesi için sağlıklı bir diyetin sürdürülmesi ve doktor tarafından verilen ilaçların alınmasıdır. Bu, kalp hastalığı veya inme gibi diğer hastalıkların riskini de azaltmaya yardımcı olabilir.

Anket

vbet giriş