Leyla Emektar ve Faik Kaplan MAFSAD’ın Konuğu Oldu

Leyla Emektar ve Faik Kaplan MAFSAD’ın Konuğu Oldu

20-05-2019

Yerel STK’lar Hibe Programı kapsamında Dışişleri Bakanlığı AB Başkanlığınca finanse edilen ve MAFSAD tarafından yürütülen, Malatya Büyükşehir Belediyesi, Malatya İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Türkiye Fotoğraf Sanatı Federasyonu tarafından da desteklenen Come and Join Us/Gel Katıl Bize” adlı AB Projesi çerçevesinde Fotoğraf Sanatçıları Leyla Emektar ve Faik Kaplan MAFSAD’ın konuğu oldu.

Sanatseverler, MAFSAD Fehmi Kolçak Çok Amaçlı Salonda ve İnönü Üniversitesinde gerçekleştirilen programlara yoğun ilgi gösterdi. Önce Leyla Emektar’ın fotoğraflarıyla büyülenen katılımcılar daha sonra “Çocuk Gelinler” ve “EngelİZ” gibi sosyal sorumluluk projeleriyle dikkat çeken Faik Kaplan’ın birbirinden etkileyici çalışmalarının izledi.

“Fotoğrafla bir insanın hayatı değişebiliyor”

Dünya çapında yapılan birçok önemli yarışmada ödüller almış, fotoğrafları Avrupa müzelerinde kalıcı olarak sergilenen, FIAP tarafından AFIAP ve EFIAP unvanlarına layık görülen ve uluslararası birçok yarışmanın jürisinde görev alan Leyla Emektar fotoğraf aşkına Ülkemizin ve Dünyanın birçok yerini gezdiğini belirterek MAFSAD’ın davetiyle Malatya’ya geldiğini ve Malatya’yı çok sevdiğini ifade etti. MAFSAD’ın halihazırda yürüttüğü Gel Katıl Bize projesinin Malatya için büyük bir kazanım olduğunu söyleyen Emektar MAFSAD’la ortak projeler yapabileceklerini de özellikle belirtti. “Masal”, “Vizörümden” “Lijiang” ve “Sezer’in Günlüğü” gibi projelerini izleyicilerle paylaşan Sanatçı Emektar, “Engelli bir öğrenciyi anlattığım “Sezer’in Günlüğü” adlı çalışmam beni en çok etkileyen projelerimden biridir. Sezer’i paylaştığım herkes, onun azmine, zekasına ve kendini ifade etme biçimine hayran kalıyor. Spina bfida hastalığının pençesinde bir mücadeleyi anlattığım bu projemde kesinlikle ajitasyon yapmadan, engelliyi rencide etmeden çalıştım. Ve çok mutlu oldum. Sezer’in annesinin, babasının ve abisinin ne kadar fedakar olduğuna tanıklık ettim. Bu projenin ulusal basına taşınmasıyla birlikte Sezer’in hayatında birçok olumlu değişiklikler oldu, daha fazla hayata tutunmaya başladı. Bu çok önemli bir duygu. İşte fotoğrafın neler yaptığına, yüreklere nasıl dokunduğuna tanıklık eden bir proje bu. O yüzden önemsiyorum ve her yerde paylaşıyorum” dedi.

“Fotoğrafı bir anlatım dili olarak kullanıyorum”

MAFSAD’ın misafiri olan bir diğer konuk da Faik Kaplan’dı. Yaklaşık 20 yıldır fotoğraf çeken ve sosyal sorumluluk projeleri üzerinde çalışan Bursalı İş Adamı Fotoğrafçı Faik Kaplan engellilik ve çocuk gelin gibi toplumumuzun kanayan yarası olarak tabir ettiğimiz sosyal problemlere dikkat çekmek için elini deklanşörden çekmediğini belirtiyor. “İnsan merkezli bir yaşamım olduğunu fark ettiğim zaman, hümanist ilkeler doğrultusunda, bu dünyaya olan borcumun biriktiğini görüyorum. İnsanlığa olan bu borcumu toplumda farkındalık yaratmak amacıyla, “fotoğrafı” bir anlatım dili olarak kullanıp, sosyal sorumluluk projeleri ile yoluma devam ediyorum” diyen Fotoğrafçı Kaplan, “Çocuk Gelinler Projesi” ile 19'uncu Altın Kamera Fotoğraf Yarışmasında birinci seçilmiş.

“Temmuz ve Eylül aylarında sürpriz konuklarımız olacak”

Come and Join Us/Gel Katıl Bize Proje Koordinatörü Yılmaz Konuk yaptığı açıklamada, hem İnönü Üniversitesinde, hem de MAFSAD’ta yapılan Leyla Emektar ve Faik

Kaplan sunum söyleşilerine katılımın yüksek olmasından dolayı mutlu olduklarını belirtti. Bu proje kapsamında daha önce Fotoğrafın duayen ismi Ersin Alok’u davet ettiklerini, bu ayın konukları olarak da Leyla Emektar ve Faik Kaplan’ı ağırladıklarını belirten Konuk Temmuz ve Eylül aylarında da sürpriz konukların proje kapsamında Malatya’ya geleceğini ifade etti.

MAFSAD Yönetim Kurulu Başkanı İnan Orhan Come and Join Us/Gel Katıl Bize adlı projeyi hayata geçirdiklerinden bu yana, fotoğraf adına çok güzel geribildirimler aldıklarını, yaptıkları faaliyetlerle de Türkiye’deki birçok fotoğraf derneğinde örnek gösterildiklerini belirtti. Bu sebeple çalışmalarına çok daha ciddi şekilde sarıldıklarını söyleyen Orhan, Dışişleri Bakanlığı AB Başkanlığının katkılarıyla yürüttükleri Come and Join Us/Gel Katıl Bize adlı projeyle kurumsal kapasitelerini artırmayı amaçladıklarını belirtti. Bu amaçla Türkiye’de fotoğraf sanatına katkı sunmuş ve tanınmış fotoğraf sanatçılarını Malatya’da sanatseverlerle buluşturmaya çalıştıklarını ve hedef kitlelerinin de bu durumdan oldukça memnun kaldıklarını sözlerine ekledi.

Bu ayın konukları olarak Leyla Emektar ve Faik Kaplan’ı konuk etmenin gururunu yaşadıklarını belirten Başkan Orhan günün anısına Leyla Emektar ve Faik Kaplan’a plaket takdim ederek Leyla Emektar’a, Faik Kaplan’a, çalışma arkadaşlarına, katılımcılara ve bu organizasyon için emek harcayan herkese teşekkür etti.

Anket

vbet giriş