Malatya’da Ahilik Kültür Haftası Kutlandı

Malatya’da Ahilik Kültür Haftası Kutlandı

17-09-2019

Vali Aydın Baruş, Ahilik Kültür Haftası ve Ahilik Bayramı nedeniyle Battalgazi Belediyesi Konferans Salonu’nda düzenlenen programa katıldı.

Programa Vali Aydın Baruş, Malatya AK Parti Millet Vekili Öznur Çalık, Battalgazi Belediye Başkanı Osman Güder, Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Konfederasyonu (TESK) Yönetim Kurulu Üyesi ve Malatya Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği (MESOB) Başkanı Şevket Keskin, kamu kurum ve kuruluş temsilcileri ile esnaf odası başkanları katıldı.

Konuşmaların ardından söz alan Vali Baruş: “Ahilik kültürünü yeni nesillere anlatmak ve aktarmak amacıyla kutlanan Ahilik Haftasını idrak etmenin mutluluğunu yaşıyoruz. Bu programa iştirak eden esnafımızın nezdinde, ticaret ve ekonomik hayatımızda çok önemli yer tutan esnaf teşkilatımızın tüm mensuplarının Ahilik Kültürü Haftası tebrik ediyor, kendileri ve ülkemiz için hayırlara vesile olmasını diliyorum. Tarih Boyunca, Medeniyetimizin temel değerlerinden biri haline gelen ve yüzyıllardır hayat anlayışımıza ve ticaret ahlakımıza yön veren en temel kurumlardan olan Ahilik Teşkilatı işte böyle bir anlayışla kurulmuştur. Miladi 1205 yılında Anadolu’ya gelen Horasan erenlerinden Ahi Evran (1171-1262) Horasan, Harezm ve Türkistan bölgelerinden gelen Türk Esnaf ve Sanatkarlarını, ahlak, yardımseverlik, konukseverlik ve sanat birleşimi olan ahi kuruluşu içinde birleştirip örgütlendirmiştir. “Ahilik” günümüzde esnafa özgü bir kavram olarak algılanmakta, Ahilik denilince esnaf, esnaf denilince de ahilik akla gelmektedir. Ahilik; dürüstlüğün, sevginin, dostluğun, yardımlaşmanın, hoşgörünün, bilginin ve dayanışmanın sanat ile birleşimidir. Bu anlamda Ahilik işçinin, çalışanın, üretenin, namuslu kazancın, namuslu ticaretin ve adaletli yönetimin simgesi olmuştur.

Ahiliğin kaynağı fütüvvettir. Fütüvvet; genç, yiğit, cömert demek olan ‘feta’ kelimesinden türemiş olup gençlik, kahramanlık ve cömertlik anlamında bir kelimedir. 13.yydan itibaren Anadolu şehirlerinin önemli

bir kısmında esnaf ve zanaatkar topluluklarının bir araya geldiği Ahilik Teşkilatı fütüvvet anlayışı üzerine inşa edilmiştir. Bu anlamların yanında Fütüvvet; dünya ve ahirette halkı, nefsine tercih etmek; cömertçe vermek, başkasını rahatsız etmemek, şikayet ve sızlanmayı terk etmek, haramlardan uzaklaşmak ve ahlaki değerlere sahip olmak diye tanımlanmıştır. Bugün de hepimiz için hayat düsturu olması gereken; erdem, irfan, fazilat, ihlas, azim, vefa, cömertlik, adalet, sabır, kanaat, iffet, cesaret gibi insani özellikler Ahilik Kültürünün bize miras bıraktığı en temel insani değerlerdir.

Ahi olan kişinin üç şeyi hep açık, başka üç şeyi de hep kapalı olmalıdır. Yoksullara, düşkünlere yardım etmek için ‘eli açık olmak’; konuk olmak ya da ondan bir şey istemeye gelenler için ‘kapısı açık olmak’; yoksullara, düşkünlere, konuklara yedirmek, açları doyurmak için ‘sofrası açık olmak’. Kimsenin ayıbını görmemek, kimseye kötü gözle bakmamak için ‘gözü bağlı olmak’; kimsenin ırzına, namusuna, haysiyet ve onuruna kötülük etmemek için ‘beli bağlı olmak’; kimseye kötü söylememek, kimse hakkında iftira etmemek, münafıklık, koğuculuk yapmamak için ‘dili bağlı olmak’. Bu ilke ve prensipler yüzyıllardır milletimizin hayata bakışında temel değerler haline gelmiş, yabancılar tarafından bu milletin dünyaya örnek gösterilen karakter özellikleri olarak ifade edilmiştir.

Türk Milletinin bu hasletleri bu topraklar üzerinde seyahat eden tarihçiler de sık bir şekilde vurgulamaktadır. Ahilik, esnaf teşkilatı mensupları için ahlak ilkelerini uygulamanın yanında, Anadolu Birliği, refahı, toplum düzenini sağlayan ve halkın maddi, manevi tüm ihtiyaçlarına cevap verecek tarzda teşkilatlanan sivil toplum kuruluşu olmuştur. Ahilik kurumunun banisi Ahi Evran ahlak, konukseverlik, yardımseverlik ve sanatın karışımı olan ahiliği örgütleyerek onu, o denli saygın bir duruma getirmiştir ki, dönemin emirleri, hükümdarları bile bu kuruma üye olmayı onur saymışlardır. Osmanlı Devletinin hükümdarlarından olan Orhan Gazi ve oğlu 1. Murat Hüdavendigar birer Ahidirler. Tarih boyunca toplumsal yaşamımızda çok önemli rol üstlenmiş olan Ahilik Kültürünü bugün de yaşatmak ve bu kültürün bize miras bıraktığı ilkeleri hayat düsturu olarak gelecek nesillere

aktarmanın milli birlik ve beraberliğimize, kardeşliğimize ve dayanışma ruhumuza çok önemli katkılar sağlayacağınıza inanıyorum. Ahilik Kültürünün temel ilkelerinin bugünde bizlere hayat rehberi olmasını diliyorum. Ahilik Haftasını kutladığımız bugün vesilesiyle, Ahiliğin kurucusu olan ve bu teşkilata ismini veren Ahi Evran atamızı ve bu müesseseyi yüzyıllardır yaşatan ceddimizi rahmetle anıyorum. Helal kazanç ve insanlara hizmet yolunda alın teri döken tüm esnafımızın Ahilik Kültürü Haftasını tebrik ediyorum. Sizlere sevgi ve hürmetlerimi sunuyorum” dedi.

Doç. Dr. Bilal Gök’ün “Ahilik” ile ilgili vermiş olduğu konferansın ardından Şed Kuşatma töreni gerçekleştirildi. Akabinde Vali Baruş ve protokol tarafından “Yılın Ahisi Ödülü”, “Yılın Kalfası Ödülü” ile “Yılın Çırağı Ödülü” verildi. Aşure dağıtımı ile program sona erdi.

Anket

vbet giriş