Vali Baruş Pütürge ve Doğanyol İlçelerinde Deprem Bilgilendirme Toplantısı Düzenledi

Vali Aydın Baruş, mağdur olan vatandaşlarımızın doğru bilgilere erişimini sağlamak, merak ettikleri sorulara yanıt vermek amacıyla Pütürge ve Doğanyol İlçelerinde muhtarlarla toplantı düzenledi.

10-02-2020

24 Ocak 2020 Elazığ İli sivrice merkezli depremde hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Cenabı Haktan sonsuz rahmet, yaralı vatandaşlarımıza acil şifalar dileğinde bulunarak sözlerine başlayan Vali Aydın Baruş, “Sizlerle gelmiş olduğumuz durumu değerlendirmek, yapılması gereken acil hususlar neler onları tespit etmek ve vatandaşların merak ettikleri soruları sizin nezdinizde cevaplamak, sizlerin de vatandaşlarımıza izah etmesi amacıyla toplandık. Bundan sonraki safhada sizlerin önerilerini de alarak kısa zamanda normal hayata geçişi sağlamak ve bu yaraları bir an önce sarmak için buradayız.

Devletimiz büyüklüğünü bu deprem sırasında gösterdi. Dünyada bu kadar hızlı hareket edebilecek, vatandaşın mağduriyetine bu denli yerinde müdahale edebilecek başka bir güç olduğunu tahmin etmiyorum. Devlet olarak amacımız vatandaşın her daim yanında olduğumuzu hissettirebilmek. Yalnız olmadığını ve geleceğe de güvenle bakabilmesini sağlamak. Bu nedenle deprem yaşandığı andan itibaren acil yapılması gerekenleri yapmaya ve gerekli önlemleri almaya çalışıyoruz. Çadır, hayvan çadırı, çadır içi donanımlar en kısa sürede ihtiyaç sahiplerine ulaştırıldı. Eğer hala eksiği olan, ihtiyacı olan vatandaşlar var ise muhtarlarımız en kısa sürede kaymakamlıklara bildirsin ve gereği hemen yapılsın.

Türkiye’nin dört bir tarafından yardımlar geliyor. Vatandaşlarımız sağ olsunlar deprem bölgesine çok miktarda yardım gönderdiler. Bizlerde bunları tasnif edip dağıtıyoruz.

Bu süreçte ihtiyaç sahibi aile kalmasın. Muhtarlardan beklentimiz; her aileye ulaşıp durumunu sormanız, her hangi bir ihtiyacı var ise bizlere

bildirmeniz. Yiyecek, giyecek, barınma ve yakacak ihtiyacı olan hiçbir vatandaşımız kalmasın.

Depremin hemen ardından ivedilikle ilk tespitler yapıldı. Bunlar Ön Hasar Tespiti. Ardından Kesin Hasar Tespitine geçilecek. Büyük oranda her iki ilçemizde tamamlandı, bazı mahalle ve mezralar kaldı onlara da en kısa sürede gidilerek tespitler tamamlanacak. Tespitlerin tamamlanmasının ardından listeler muhtarlıklara duyurulacak. Eğer listelerde adınızı göremezseniz veya hasar tespitinin eksik olduğunu düşünen vatandaşlardan dilekçe alınıp farklı bir ekip tarafından 3. bir inceleme yapılacak. En son onların yapmış olduğu tespit artık kesin olarak kabul edilecek. Sonraki aşama ise Hak Sahipliği aşaması. Burasının depremden etkilenmesi sebebiyle devletin yapacağı konutlardan hak sahibi olması durumdur. AFAD incelemeleri devam ederken TOKİ konutları inşa etmeye devam edecek, hak sahibi olmaya hak kazananlar da bu konutlarda veya kırsal alanda yapılan konutlardan almaya hak kazanacak. Devletimizin vermiş olduğu 2 yıl ödemesiz uzun vadeli faizsiz kredi imkânı da var.

Hak sahibi olanlar il dışında olsa bile hak sahipliği düşmez. Deprem saati itibariyle tapu ve nüfus müdürlüklerinden bilgiler alındı. Eğer il içinde başka bir konutu yok ise hak sahipliğinden vatandaşlarımız yararlanacak. Tamahkâr olmaya hiç gerek yok çünkü ilimizde 7000 civarında bina ve ahır vs. var. Bütün bunları devlet inşa edecek. Bizim de devletimize yardımcı olmamız lazım.

Doğanyol’da 324 adet konut yapılması Pütürge’de ise 304konut yapılması planlanıyor. Bu rakamlar değişebilir.

Doğanyol’da 244 yıkık bina, 420 bağımsız bölüm. 393 ağır hasarlı bina, 734 bağımsız bölüm. Acil yıkım kararı alınan 132 bina ve 232 bağımsız bölüm var.

Pütürge’de 51 yıkık bina, 89 bağımsız bölüm. 917 ağır hasarlı bina, 1799 bağımsız bölüm olduğu tespit edildi. Acil yıkım kararı alınan 28 bina ve 52 bağımsız bölüm var.

AFAD tarafından sizlere dağıtılacak broşürlerde vatandaşların merak ettiği pek çok sorunun cevapları mevcut. Bu broşürleri vatandaşlarımıza dağıtırsanız faydalı olacağı kanaatindeyim.

Daha sonra muhtarlarımız vatandaşların sıkıntı ve taleplerini dile getirdiler.

Toplantıların ardından Vali Baruş, Pütürge Ağalar Mahallesinde yapılması planlanan konut alanını ve Doğanyol ile Gökçe’de yapılması planlanan konteyner alanlarını inceledi.

Pütürge’deki toplantıya Vali Aydın Baruş, Pütürge Kaymakamı Recep Aydın, Pütürge Kaymakamlığına destek olarak görevlendirilen Arguvan Kaymakamı Abdullah Şahin, Pütürge Belediye Başkanı Mikail Sülük ile ilgili kurum müdürleri ve muhtarlar katıldı.

Doğanyol’daki toplantıya Doğanyol Kaymakamı Yunus Emre Vural, Doğanyol Kaymakamlığına destek olarak görevlendirilen Balıkesir Dursunbey Kaymakamı Emrullah Temizkan, Doğanyol Belediye Başkanı Hakan Bay ile ilgili kurum müdürleri ve muhtarlar katıldı.

Anket

vbet giriş