Vali Ersin Yazıcı Kadim Çırmıhtı’daki Kültürel Mekânları Gezdi, Yatırım Alanlarını İnceledi

“Kadim Çırmıhtı’yı Hep Birlikte Yeniden Ayağa Kaldıracağız”

22-09-2023

Malatya Valisi Ersin Yazıcı, Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Çınar’ın daveti üzerine Yeşilyurt’un tarihi bölgelerinden Kadim Çırmıhtı’nın tarihi ve kültürel hazinelerinin tanıtılması amacıyla hizmete sunulan Gedik Kültür Merkezi ve Mahmut Çalık&Ahmet Çalık Tekstil Müzesinin yanı sıra inşaatı devam eden Yeşilyurt İlçe Kaymakamlığı Hizmet Binası, Yeşilyurt Belediyesi tarafından projelendirilen Çırmıhtı İş Merkezi ve Tarihi Yeşilyurt Konaklarında incelemelerde bulundu.

Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Çınar’ı makamında ziyaret ederek Yeşilyurt İlçesi hakkında brifing alan Malatya Valisi Ersin Yazıcı daha sonra Malatya İl Emniyet Müdürü Arif Çankal ve Yeşilyurt Kaymakamı Kutsal Baytak ile birlikte bir zamanlar cezaevi iken Yeşilyurt Belediyesinin kültürel yatırımlar kapsamında dönüşümünü sağladığı Gedik Kültür Merkezindeki sanatsal ve kültürel mekanları inceledi.

Mâhkum El Sanatları Galerisi, Çoban Müzesi, Cezaevi Müzesi, Millet Kıraathanesi, Konferans Salonu, Sergi Alanı ve Şark Odasının bulunduğu Gedik Kültür Merkezindeki çalışmalar hakkında Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Çınar’dan bilgiler alan Vali Ersin Yazıcı ardından temeli atılan Yeşilyurt İlçe Kaymakamlık Hizmet Binasının inşa edildiği alana giderek, devam eden çalışmalar hakkında yetkililerden bilgiler aldı.

Vali Ersin Yazıcı ile beraberindeki heyet ardından Kadim Çırmıhtı ile simgeleşen ‘dokumacılık’ kültürünün tüm boyutlarıyla sergilendiği Mahmut Çalık&Ahmet Çalık Tekstil Müzesini ziyaret edip, özel bölümlerde tanıtımı yapılan tarihi tekstil materyallerini inceledikten sonra kültürel hizmetler hakkında yetkililerden bilgiler aldılar.

Mahalle sakinleri ve esnaflarla sohbet edip talepleri de dinleyen Vali Ersin Yazıcı, 6 Şubat depremlerinden sonra Kadim Çırmıhtı için planlanması yapılan yatırımlar hakkında bilgiler paylaştı.

Malatya’yı sosyal, kültürel ve tarihi değerleriyle birlikte topyekün ayağa kaldırmak için yoğun bir tempoyla çalıştıklarını ifade eden Vali Yazıcı daha sonra Yeşilyurt Belediyesi tarafından Tarihi Kebir Caminin yan tarafındaki bin 918 metrekarelik alana kurulacak olan ‘Çırmıhtı İş Merkezi’ hakkında Başkan Çınar’dan bilgiler aldı.

‘Çırmıhtı İş Merkezi’ Projesiyle Kadim Çırmıhtı’nın ekonomik hayatını hareketlendirme amaçladıklarını Vali Yazıcı ile paylaşan Başkan Çınar, Fırat Kalkınma Ajansıyla yaptıkları işbirliği protokolü çerçevesinde toplam maliyeti 25 Milyon TL. olan Çırmıhtı İş Merkezi’nde; coğrafi işaret tescil belgeli yöresel yemeklerin tanıtılmasına katkı sunmak için fırın ve kasabın yanı sıra kafeterya, kuaför, terzi, hediyelik eşya, fotoğrafçı, kuruyemiş, bakkal/manav, aktar vb. alanlarda farklı iş alanlarının kurulacağını söyledi.

‘Çırmıhtı İş Merkezi’ Projesinin uygulanacağı alandaki incelemenin ardından Vali Yazıcı ile beraberindeki heyet Yeşilyurt Lezzet Caddesinde ki Tarihi Yeşilyurt Konaklarını da gezerek, buradaki müzelerin son durumu hakkında bilgiler aldılar.

Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Çınar’da, Yeşilyurt’taki kültürel yatırımlar, müzeler ve restorasyon projelerinin yanı sıra 6 Şubat’taki büyük depremlerde zarar gören Tarihi Yeşilyurt Konaklarında yapılacak yenileme ve güçlendirme çalışmaları hakkında Vali Yazıcı’ya geniş detaylı bilgiler aktardı.

Vali Yazıcı ile beraberindeki heyet daha sonra Gündüzbey Mahallesine giderek mahalle sakinleri ve esnaflarla bir araya geldiler. Çocuklarla yakından ilgilenen Vali Yazıcı, talep ve istekleri dinleyerek bölgede yapılacak yatırımlara ilişkin bilgiler paylaştı.

Ziyaretin verimli ve güzel geçtiğini söyleyen Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Çınar, Vali Ersin Yazıcı ile İl Emniyet Müdürü Arif Çankal’ı Kadim Çırmıhtı’da ağırlamaktan onur duyduklarını ifade edip, gerçekleşen ziyaretten dolayı teşekkürlerini sundu.

Anket

vbet giriş