22-27 Ekim 2018 Ürün Güvenliği Haftası

22-27 Ekim 2018 Ürün Güvenliği Haftası

24-10-2018

Vatandaşlarımızın günlük hayatta kullanmış olduğu asansörlerden elektrikli ev aletlerine, gaz yakan cihazlardan otomotiv aksam ve parçalarına kadar ürünler ile profesyonel maksatla sanayi üretiminde kullanılan makine, sınai gaz tüpleri gibi birçok ürünün denetimleri Bakanlığımız tarafından gerçekleşmektedir.

PGD faaliyetleri, piyasa arz edilen bir ürünün gerekli güvenlik kriterlerine ve teknik düzenlemelere uygun olarak üretilip üretilmediğinin denetlenmesi anlamına gelmektedir. Bakanlığımız bu denetimleri temel olarak bilimsel kriterlere dayanan bir risk analizi sonrasında tespit edilen yüksek riskli ürünler üzerinde gerçekleşmektedir. Ancak bunula birlikte vatandaşlarımızdan gelen ihbar ve şikâyetler ile basına yansıyan kaza ve yaralanma haberleri de denetimin başlatılması için kullanılmaktadır.

Denetimlerde, öncelikle ürünlerin sahip olması gereken ve ürünün güvenli bir şekilde üretildiğini gösteren belgeler incelenmekte, denetçilerimiz tarafından gerek görülmesi durumunda ürün test ve muayeneye gönderilmekte ve bu işlemler sonucunda uygunsuz olduğu tespit edilen ürünler için piyasadan toplatmaya varan önlemler alınabilmektedir.

Bakanlığımızın denetimlerinde, güvenlik kriterlerini dikkate almadan merdiven altı olarak tabir edilen şekilde üretim yaparak, vatandaşlarımızın can ve mal güvenliğini tehdit eden ve ayrıca haksız rekabet ortamı oluşturan firmalarla mücadele amacını taşımaktadır. Bu mücadele bir yandan vatandaşlarımızın sağlığını, can ve mal güvenliğini korumak; bir yandan adil bir piyasa ortamı yaratmak bir yandan da “Türk Malı” imajını korumak amacını gütmektedir. Bu nedenle ürün güvenliği ve PGD faaliyetleri doğrudan cezalandırmayı hedef almak yerine üreticilerimizi bilinçlendirerek güvenli bir piyasa oluşturmayı ve güvenli bir piyasa ortamında vatandaşlarımızı yüksek standartlı ürünlerle buluşturmayı hedeflemektedir.

Bu kapsamda Elazığ Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü olarak 2018 yılı içerisinde 13 Asansör hizmet yeri denetimi, 6 ürün grubunda 53 ürün denetlenmiş 1200 hazır ambalaj ürünü üzerinde gramaj denetimi, 31700 Güneş Enerjisi paneli etiket kontrolü denetimi yapılmıştır. İl Müdürlüğümüz denetim personeli tarafından bundan sonra da denetimler ilgili mevzuat çerçevesinde aynı hassasiyetle devam edecektir

İl Müdürlüğümüz tarafından yapılan denetimlerin etkinliğinin artması en önemli paydaşlarımızdan biri olan vatandaşlarımızla iş birliği yollarının geliştirilmesi ile mümkündür. Örneğin güvensiz olması nedeniyle hakkında toplatma kararı verilen bir ürünü evinde kullanan vatandaşımız bu ürünü iade etmez ve kullanmaya devam ederse yapılan denetimin sonuç doğurması beklenemez. Ya da benzer şekilde evde kullanmış olduğumuz ve elektrikli ısıtıcıyı bize ihbar etmezseniz bir başka evde bu ısıtıcı dolayısıyla kazalar ve hatta ölümler yaşanabilir. Bu nedenle, ürün güvenliği konusunda halkımızda farkındalık ve bilinç oluşturulması çok önemlidir.

İl Müdürlüğümüz ulaşan her türlü ihbar ve şikâyeti değerlendirmektedir. Tüm vatandaşlarımız Bakanlığımız internet sayfasında yer alan ihbar /Şikâyet Formu, ALO 130 Şikâyet Hattı ile ya da doğrudan İl Müdürlüğümüze bir dilekçe ile şikâyet ve ihbarlarını Bakanlığımıza iletebilirler.

Anket