Artık Buğdayın Fiyatını Türkiye Belirleyecek
10-03-2018Artık Buğdayın Fiyatını Türkiye Belirleyecek
Bakan Tüfenkci: Artık Buğdayın Fiyatını Abd'de Değil Türkiye'de Belirleyeceğiz
Bakan Tüfenkci, "Kurduğumuz ürün ihtisas borsasını bu ay içerisinde faaliyete geçirmiş olacağız. Artık buğdayın veya diğer tarım ürünlerinin fiyatlarını Amerika'da değil Türkiye'de belirleyeceğiz." dedi.
Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Antalya'da Türkiye Un Sanayicileri Federasyonu (TUSAF) 14. Uluslararası Kongre ve Sergisi'nin açılışına katıldı.
Yerli ve yabancı un üreticileri ile ihracatçıların bir araya getiren kongrede konuşan Bakan Tüfenkci, ekonominin lokomotifi özel sektör ile birlikte tüm kriz senaryolarını tersyüz ettiklerini belirtti.
2017'nin bir sıçrama yılı olduğunu vurgulayan Bakan Tüfenkci, 2018'in ise hamle yılı olacağını, bunu sanayi, tarım, hayvancılık ve diğer tüm sektörlerle beraber başaracaklarını ifade etti.
Bakan Tüfenkci, 2017'de ihracatın yüzde 10,2 oranında arttığını hatırlatarak, Anadolu'nun binlerce yıllık tarihi ile tarımın, buğdayın anavatanı olduğunu söyledi.
Tarımın toplam istihdamdaki payının % 28,7 ile ciddi bir boyutta oldugunun altını çizen Bakan Tüfenkci, "Yoksulluğun azaltilmasinda tarım sektöründeki büyüme, diğer sektörlere göre 3.2 kat daha etkilidir. Tarımsal kalkınma, tarım sektörü dışındaki diğer sektörlerin büyümesini de teşvik edebilir. Bu nedenle tarim bizim icin hayati oneme sahiptir." dedi.
Bakan Tüfenkci, tarımsal üretimi teşvik ederken tarım ticaretini geliştirmek için önemli adımlar attıklarını kaydederek, tarım ticaretinin kolaylaştırılması, ihracatının artırılması konusunda önemli çalışmalara imza attıklarını dile getirdi.
Türkiye'nin bugün itibariyle dünyanın önemli buğday ve un üreticilerinden olduğunu ifade eden BakanTüfenkci, un sektörünün milyonlarca insanın hayatını doğrudan etkilediğini söyledi.
Tüfenkci, Türkiye'nin kendine yeten gıda üretimi ile dünya gıda güvenliği konusunda önemli bir ülke haline geldiğini kaydederek, konuşmasını şöyle sürdürdü:
Türkiye'nin dünya un ihracatında dünyada ilk sıradadır. 6 yıldır sürdürdüğü birincilikleri devam ettirmesini temenni ediyorum. Sektörümüz daha çok katma değer sağlayacak adımları atmalı. Rekabetçiliği korurken, markalaşarak ve farklılaşarak, talepleri dikkate alarak pazarlarda derinleşmeli."
IRAK HÜKÜMETİ İLE GÖRÜŞECEĞİZ
Bakan Tüfenkci, Irak merkezi hükümetinin Türk menşeli gıda ürünlerine ton başına 60 dolarlık vergi uygulamasına yönelik olarak ise şöyle konustu:
"Irak pazarındaki zorlukları biliyoruz. Bunun için hem Ekonomi Bakanlığı hem de Gümrük ve Ticaret Bakanlığı olarak gerekli girişimlerde bulunuyoruz. Nisan ayının başında Irak hükümeti ile KEK (Karma Ekonomik Komisyon) toplantısı yapılacak. Orada da önemli gündem maddelerimizden birisi Irak hükümetinin gıdaya koyduğu tarife dışı engellerle mücadele olacak. O masamızda birinci gündem maddelerimizden olacak."
Özel sektöre güvendiklerini, kamu bir yatırım yapıyorsa özel sektörün beş yatırım yaptığını kaydeden Bakan Tüfenkci, özel sektörle büyümek istediklerini, onların önündeki engelleri kaldırmayı birinci vazife olarak gördüklerini dile getirdi.
ÜRÜN IHTİSAS BORSASI BU AY İÇİNDE FAALİYETE GEÇECEK
Bakan Tüfenkci, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile lisanslı depoculuğu teşvik ettiklerine dikkati çekerek, şöyle devam etti:
"Depolama maliyetlerini üreticinin üzerinden almak istiyoruz. Lisanslı depolar nerede yapılırsa yapılsın 5. bölge teşviklerinden faydalanmasının yolunu açtık. Ürünlerini elektronik ürün senetleri vasıtasıyla satan vatandaşlarımız gelir ve kurumlar vergisi ile katma değer vergisinden muaf kılındı. Bu senetlerin işlem göreceği ürün ihtisas borsası bu ay içerisinde faaliyete geçmiş olacak. Ürün ihtisas borsası ile özellikle tarım ticareti noktasında derinliği olan bir piyasayı Türkiye'de hep birlikte oluşturacağız. Artık buğdayın veya diğer tarım ürünlerinin fiyatlarını Amerika'da değil Türkiye'de belirleyeceğiz. Bunu da sizlerin desteğiyle yapacağız."
EKMEĞİN YÜZDE 10'U ÇÖPE GİDİYOR
Tüfenkci, bakanlık tarafından geçen yıl hazırlanan "Türkiye'de İsraf Raporu"nun sonuçlarını katılımcılarla paylaşarak, "Yaptirdigimiz israf arastirmasina göre Türk insanı ekmeğin % 10'unu çöpe atmaktadir. Bu haftada kişi başına 226 gr ekmegin çöpe gitmesi demektir. İsraf konusunda herkesi duyarli olmaya çağriyorum." dedi.
Bir taraftan üretimi artırmak istediklerini vurgulayan Tüfenkci, diğer taraftan da israfın azalması ve bitmesi için çalışmalar sürdürdüklerini sözlerine ekledi.
Bakan Tüfenkci ardından sergi alanini dolaştı.
Bülten