Film Festivali Malatya Resmi İçin Puzzle’ın Bir Parçası

Film Festivali Malatya Resmi İçin Puzzle’ın Bir Parçası

12-10-2018

Bu yıl 8’inci kez düzenlenecek olan Malatya Uluslararası Film Festivali, Malatya Büyükşehir Belediyesi tarafından Malatya Valiliği’nin katkılarıyla 9-15 Kasım tarihleri arasında gerçekleştirilecek festivalin basın toplantısı İstanbul The Marmara Otelde yapıldı. Festival Onursal Başkanı Vali Ali Kaban, Büyükşehir Belediye Başkanı ve Festival Başkanı Hacı Uğur Polat, Festival Yürütme Kurulu üyesi TRT Genel Müdür Yardımcısı Tuncay Yürekli, Festival Direktörü Suat Köçer, Ulusal Jüri Başkanı Reis Çelik, Program Direktörü ve Uluslararası Program Koordinatörü Nuri Bilge Ceylan ve Malatya Film Platformu Direktörü Sermin Çakmak Afşin’in yanı sıra çok sayıda davetli ve basın mensubunun katıldığı toplantıda, festivalde bu yıl ulusal ve uluslararası alanda yarışmaya hak kazanan filmler, ulusal ve uluslararası jüri üyeleri, Malatya Film Platformu’nda finale kalan 12 proje, festival programında yer alacak film ve etkinlikler ile Malatya halkını bekleyen sürprizler anlatıldı.

Vali Kaban yaptığı konuşmada: “Hekimhan Taşhan’da bulunan bir kitabenin 800 yıl geçmiş tarihi bulunduğunu ve kitabenin 3 dilde yazılarak oraya konduğunu, 800 yıl önce 3 dil, 3 din, 3 ayrı alfabede 3 ayrı değer sistematiği içerisinde hepsi bir arada, tek bir taşın üzerinde bugüne kalarak barış içinde birlikte yaşamayı ifade ediyor. İşte bu Malatya bütün tarihten getirdiği birikimiyle ve elinde bulundurduğu bütün değerleri ile ülkemizin sadece tanıtılması gereken başta Türkiye

tarafından ve sonra dünya tarafından bilinmesi gereken bir vilayetidir. Bu tanıtımın yapılabilmesi anlamında bundan 9 sene önce bir Film Festivali çalışması başlatılmış bulunuyor. İşte o Film Festivali'nin 8. sini gerçekleştirmek için bugün burada basın toplantısıyla süreci başlatmak üzere hep birlikte bir araya geldik. Tanıtım süreçleri tek bir faaliyetle yürütülebilen süreçler değildir. Değişik zamanlarda da her zaman ifade etmeye çalıştığım gibi bütün yapılacak etkinlikler büyük bir Malatya resminin ortaya çıkması için tek tek bir taraflara dağılmış olan puzzle'ın parçalarını toplayıp doğru ve uygun yerde koyarak o resmi çıkarmaya dönük faaliyetlerdir. İşte o çabanın o çalışmanın bir parçası olarak bir Film Festivali'ne daha imza atılacak İnşallah, Türkiye'de 20'nin üzerinde Malatya Film Festivali'ne benzer film festivalleri var. Kendini bir farklı ifade ediş tarzıyla ifade edebilmesi lazım ki anlamı olsun. İşte o anlamda Malatya Film Festivali istikrarı ile ve her tür spekülasyondan uzak kendince bir istikamet tutturmuş yapısıyla gelecekte gerek Malatya'nın tanıtımında gerekse bu sanatın ülkemizde ve dünyada tanıtılması hususundaki çabalarda bir yer almaya adaydır. Unutmayalım ki önümüzde daha uzun bir yol var ve biz bu uzun yolda Malatya Film Festivali olarak kendimizi farklılaştıracak süreçler için sürekli bir arayışla sürekli bir gayretle önümüzü görme çabası içerisindeyiz. Geçen yıl bu durumu ifade etmiştim, bizim farklılaşmamız gerektiğini, bir sene içerisinde gördüm arkadaşlarımızın bu hususta ciddi gayret sarf ettikleridir. Bu anlamda ben Büyükşehir Belediyemizin başta kıymetli Başkanı olmak üzere bu hususta emek veren bütün çalışanlarını kutlamak istiyorum,

kendilerine teşekkürü bir borç biliyorum. Unutmayalım ki Sinema eğer dünya tarihini dört unsur üzerinden ve felsefenin üç temel dinamiği üzerinden okumaya kalkarsak sonuncu dönemi ifade eden enerjinin ve ateşin çağında ve fenomenin bir unsuru olarak en önemli sanat dalıdır ve bundan sonra da önemini arttırarak devam edecektir. Ben bu kısa açıklama ve temenni ile bugün Festivalimiz için çaba sarf eden ve bugün buraya gelmesine vesile olan geçmişten bugüne bütün emektarları saygıyla, sevgiyle anarken bugün bu katılım münasebetiyle sizleri de tekrar saygı ve sevgi ile selamlıyorum” dedi.

Daha sonra söz alan konuşmacılar da Malatya’nın kültür ve tarih birikiminin Malatya Film Festivali ile taçlanarak yurt içi ve yurt dışında ifade edilmesine önemli katkı sağlayacağını belirttiler.

Anket