Ana Menu

Malatya’nın İlk Millet Kıraathanesi Hâyırlı Olsun

Malatya’nın İlk Millet Kıraathanesi Hâyırlı Olsun

04-08-2018

CUMHURBAŞKANININ ‘MİLLET KIRAATHANESİ’ PROJESİ MALATYA’DA HAYATA GEÇTİ

Malatya’nın İlk Millet Kıraathanesi Hâyırlı Olsun

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 24 Haziran 2018 seçimleri vaatleri arasında yer alan ‘Millet Kıraathanesi’ projesi Malatya’da ilk kez Yeşilyurt Belediyesi tarafından hizmete sunuldu. Kitap okuma oranını artırmak ve bilgili nesiller oluşturulmasına destek vermek amacıyla hizmete giren Millet Kıraathanesinin açılışına ilgi ve katılım yüksekti.

Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Çınar’ın ev sahipliğinde gerçekleşen açılış törenine; Gümrük ve Ticaret eski Bakanı- AK Parti Milletvekili Bülent Tüfenkci, AK Parti Milletvekili Hakan Kâhtalı ve Ahmet Çakır, AK Parti eski Milletvekili Mustafa Şahin, Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Hacı Uğur Polat, Battalgazi Belediye Başkan Vekili Zafer Kırçuval, sivil toplum ve meslek örgütlerinin temsilcileri, mahalle muhtarları, yerel ve ulusal medya kuruluşlarının temsilcileri ile kalabalık bir vatandaş topluluğu katıldı.

“MİLLET KIRAATHANESİNİ MALATYA’YA KAZANDIRMANIN ONURUNU YAŞIYORUZ”

Yeşilyurt Belediyespor Kulübü Halk Oyunları ekibinin gösterisinden sonra törenin açılış konuşmasını yapan Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Çınar, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın projesi olan Millet Kıraathanesini Malatya’ya kazandırmanın onurunu yaşadıklarını söyledi.

“MİLLET KIRAATHANESİYLE EĞİTİME YÖNELİK DESTEĞİMİZİ ARTIRIYORUZ”

Millet Kıraathanesinin Malatya’ya hayırlı olmasını temenni eden Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Çınar, “ Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın projesi olan Millet Kıraathanesini Malatya’da ilk kez Yeşilyurt’a hizmete girecek olmasının gururunu yaşıyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımızın seçim dönemindeki vaatleri arasında yer alan bu yatırımı Yeşilyurt’a kazandırmak adına aylardır çok yoğun çalışıyoruz. Zaviye mahallemizdeki bu binanın giriş, bodrum ve asma katını restore ederek Millet Kıraathanesine dönüşümünü sağladık. Burayı ziyaret edecek olan hemşerilerimiz rahat ve sakin bir ortamda kitaplarını okuyup, sohbet yapabilecekler. İnsanlarımız burada bilgi alışverişinde bulunacaktır. Gelenler çayı, kahveyi ve keki belediyemizin imkânlarıyla tüketebilecekler, bütün hizmetler ücretsiz bir şekilde halkımıza sunulacaktır. Millet Kıraathanesiyle eğitime yönelik desteğimizi artırmış olacağız.” dedi.

“KIRAATHANE, OKUMA MEKÂNLARIDIR”

Kıraathanelerin Osmanlı İmparatorluğu döneminde okuma alanları olduğunu hatırlatan Başkan Çınar, “ Kıraat okuma demektir; hâne ise mekân, yer anlamına gelir, yani kıraathâne deyince aslında okuma mekânı demiş oluyoruz. Bilinen ilk kıraathâneler, 19. Yüzyılın ikinci yarısında İstanbul’da kurulmuştur. O zamanlar kıraathâneler, çay ve kahve içilen okuma mekânlarıydı. Hatta o devrin önemli şair ve yazarlarının toplanıp sohbet ettikleri yerlerdi. Kıraathâneler zamanla bütün ülkeye yayıldı. Maalesef, son dönemlerde asıl mecrâlarının dışına çıkmış durumdadır. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan, kıraathâneleri yeniden gerçek misyonlarına döndürmek için Millet Kıraathâneleri projesini gündeme getirdi; kıraathanelerin, her yaştan insanın faydalanacağı, fikir sohbetlerinin yapılacağı, çocukların ve gençlerin ders çalışabileceği, millete ruh kazandıracak ortamlar olması ve güzel bir kütüphanesinin bulunması gerektiğini ifade etti. Millet Kıraathâneleri, insanların boş zaman

geçireceği yerler değil, zamanını değerlendireceği mekânlar olmalıdır. Yeşilyurt Belediyesi Millet Kıraathanesi, işte bu düşünceden hareketle kurulmuş ve milletimizin hizmetine sunulmuştur. Bu hizmeti nüfus yoğunluğu yüksek olan, birçok mahallemizin trafikte geçiş güzergâhı olan Tevfik Temelli Caddemizde vermek, projemizi daha değerli kılmaktadır. Kıraathâne adını taşıyan bütün mekânlara güzel örnek olması ve sayılarının artması temennisiyle bu anlamlı hizmetimiz kentimize ve ilçemize hayırlı uğurlu olsun ” dedi.

“EĞİTİM HİZMETLERİMİZİ MİLLET KIRAATHANESİYLE TAÇLANDIRIYORUZ”

Toplumların gelişmişlik düzeyini belirleyen unsurların başında eğitim faktörünün geldiğini dile getiren Başkan Çınar, “Yeşilyurt Belediyesi olarak eğitim hizmetlerine çok ciddi yatırımlar yaparken, örnek alınan sosyal sorumluluk projeleri uyguluyoruz. 7’den 70’e tüm vatandaşlarımızın kitap okuması, bilgi edinmesi, yeni bilgi arayışında olması ve kendini geliştirmesi için Yeşilyurt’un farklı bölgelerinde çok rahat ulaşılabilecek, ücretsiz eğitimlerin verildiği merkezlerimizden bugüne kadar onbinlerce vatandaşımız faydalandı. Karşılıklı müzakere kültürünü geliştirme olanağı sunan Yeşilyurt Kent Konseyimiz, lisans ve lisansüstü doktora seviyesindeki öğrencilerimize yönelik ek derslerin verildiği Medeniyet ve Sanat Araştırmaları Merkezimiz, kitap okuma alışkanlığının artmasına vesile olan Fethi Gemuhluoğlu Bilgi Evimiz, Yeşilyurt’un farklı noktalarında hizmet veren Yeşilkonak ve Gençlik Merkezlerimizin yanı sıra dört yıl içerisinde 100 bin kitap ile 100’e yakın yazarın öğrencilerle buluşmasını sağlayan Yeşilyurt Kitap Yurdu projemiz, ulusal ve uluslar arası paneller, konferanslar ve çalıştaylarımızla kültürel, sanatsal ve eğitim hizmetlerinde örnek alınan bir ilçe hüviyetine ulaştık. Millet Kıraathanesiyle de bu hizmetlerimizi taçlandırıyoruz” dedi.

“ MALATYA ANLAMLI BİR YATIRIMA DAHA KAVUŞTU, HÂYIRLI OLSUN”

Malatya’nın çok anlamlı bir yatırıma kavuştuğunu ifade eden Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Hacı Uğur Polat ise, “ Cumhurbaşkanımızın projesi olan Millet Kıraathanesini kentimize ve Yeşilyurt’a kazandıran Yeşilyurt Belediye Başkanımız Mehmet Çınar ve ekibini yürekten kutluyorum. Kitap okuma ve ders çalışma alanlarıyla, raflarındaki çok değerli kitaplarıyla gerçekten çok güzel bir mekân olmuş, erdemli şehirler statüsüne ulaşmamızda bu tür kültürel merkezlerin büyük katkısı olacaktır .Kentimizi büyütüp geliştirirken en önemli hizmet alanı çocuklarımıza, gençlerimize ve kadınlarımıza yönelik kültürel ve eğitim hizmetleridir, bu alanlarda boşluk bırakma lüksüne sahip değiliz. Millet Kıraathanesi gibi yatırımlarda bu açıdan anlamlı ve değerlidir” diye konuştu.

“MİLLET KIRAATHANELERİ ÜLKEMİZİN GELİŞİMİ AÇISINDAN ÖNEMLİ YATIRIMLARDIR”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın projesini Malatyalılarla buluşturan Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Çınar’ı tebrik eden AK Parti eski Milletvekili Mustafa Şahin ise, “ AK Parti’miz ‘İnsanı Yaşat ki Devlet Yaşasın’ düsturuyla hizmet ettiği için milletimizin teveccühüne mazhar olmaya devam etmektedir. Kadim medeniyetimizin ve kültürel varlıklarımızın yeşertilmesinin yanında insana insan gibi yaklaşılması gerçeğini ortaya konması açısından Millet Kıraathaneleri önemli bir projedir. Böylesine değerli bir yatırımın altına imza atan Yeşilyurt Belediye Başkanımız Mehmet Çınar’ı kutluyorum” diye konuştu.

“MİLLET KIRAATHANESİNİN HİZMETE GİRMESİNDEN BÜYÜK BİR MUTLULUK DUYUYORUZ”

Gümrük ve Ticaret eski Bakanı-AK Parti Malatya Milletvekili Bülent Tüfenkci’de ‘ Millet Kıraathanesi’ projesinin Malatya’da hayata geçmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın seçim döneminde açıkladığı vaatleri arasında yer alan ‘Millet Kıraathanesi’ projesini Malatya’ya kazandıran Yeşilyurt Belediyesini tebrik eden Milletvekili Tüfenkci, “Yeşilyurt bizim büyüyen sevdamızdır, Cumhurbaşkanımızın projesini çok hızlı bir şekilde kentimize ve ilçemize kazandıran Belediye Başkanımız Mehmet Çınar’ın şahsında emeği geçen herkesi en kalbi duygularımla tebrik ediyorum. Cumhurbaşkanımızın Millet Kıraathanesi projesini ortaya koyduğu zaman bunu anlayamayan bir muhalefetin olduğu bir dönemde Millet Kıraathanelerinin ne olduğunu göstermek adına hızlı adımlar atarak Malatya’ya bu yatırımı kazandıran Yeşilyurt Belediyesini kutluyorum. Yaşanabilir kentler oluşturabilmek, kentlerin kimliğini oluşturma adına ortaya konulan performanslar büyük önem taşımaktadır. Her kentin bir kimliği ve ruhu vardır, Malatyalılarda okuyan, araştıran, sorgulayan bir kent olarak Türkiye’de bilinir. Millet Kıraathanesinin Malatya’da hayata geçmesi bu açıdan daha anlamlı ve değerlidir. Millet Kıraathaneleri sadece gazete, kitap ve derginin okunduğu mekânlar olarak görülmemelidir, boş zamanlarınızı en iyi şekilde değerlendirip çay ve kahve içerken fikir sohbetleri yapacağınız, yeni dostluklar ve arkadaşlıklar edinebileceğiniz mekânlar olarak görmeniz gerekiyor. Malatya her yönüyle modern, nezih ve kaliteli alanlara sahip bir Millet Kıraathanesine kavuşmuştur, emeği geçenlere teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Protokol konuşmalarının ardından Malatya’nın ilk Millet Kıraathanesinin açılışı gerçekleştirilirken, Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Çınar’da üç kat üzerinden hizmete giren Millet Kıraathanesinde sunulacak hizmetler hakkında protokol üyeleri ve davetlilere detaylı bilgiler paylaştı.

Açılışa katılan protokol üyeleri, anı defterine düşüncelerini yazdılar.

MALATYA, MİLLET KIRAATHANESİNE KAVUŞTU

Zaviye mahallesi Teyfik Temelli Caddesindeki bir binanın ilk üç katında hizmete giren Malatya’nın ilk Millet Kıraathanesi’nde okuma alanları, sohbet bölümleri ve dinlenme alanları bulunuyor.

Malatya’nın sosyal, kültürel ve eğitim anlayışına büyük kazanımlar sağlayacak olan Millet Kıraathanesine kitap okumak için gelenlere görevli personeller tarafından ücretsiz çay ve kek servisi yapılıyor.

Anket