Sertleşmeyen Uzun Süreli İshal Nedenleri?
22-09-2019Sertleşmeyen Uzun Süreli İshal Nedenleri?
İki haftadan fazla süren sürekli gelişen ishal, kronik diyare olarak adlandırılır. Çoğu ishal, tedavi olmadan kendiliğinden iyileşebilir ve birkaç gün içinde durur. Sonra, ishal uzun sürerse ne olur? Aşağıdakiler, bunların üstesinden gelmenin nedenleri ve yollarıdır.
İshal, artan bağırsak hareket sıklığı ile karakterize edilir ve dışkı akıcı hale gelir. Oysa, kronik diyare, belirtiler bulantı, karın ağrısı, şişkinlik, ateş, halsizlik, anüs ağrı ve kilo kaybı içerebilir. Doğru şekilde tedavi edilmeyen kronik veya uzun süreli ishal dehidratasyona neden olma potansiyeline sahiptir.
Kronik İshal Nedenleri
Uzun süreli ishal veya kronik ishal, örneğin:
1. İrritabl barsak sendromu (IBS)
IBS , kronik ishalin en sık nedenlerinden biridir. IBS’nin semptomları, bağırsak hareketi düzenindeki değişikliklerin eşlik ettiği (sulu veya sert) her ay en az üç gün meydana gelen karın ağrısı değildir. Bu durumda, karın ağrısı genellikle dışkı çıktıktan sonra azalır. IBS, duygusal stres veya enfeksiyon öyküsü ile tetiklenebilir.
2. İnflamatuar barsak hastalığı
Crohn hastalığı ve ülseratif kolit olmak üzere iki ana enflamatuar barsak hastalığı tipi vardır. Bağırsak iltihabının ana belirtileri ve semptomları, dışkıda karın ağrısı, ateş, kilo kaybı ve kurşun kalemine benzeyen dışkı formunun eşlik ettiği kan varlığıdır.
3. Enfeksiyon
Kronik diyare bakteri, paraziter (solucan ve amip), viral ve mantar enfeksiyonlarından kaynaklanabilir.
Enfeksiyonun nedenini belirlemek için, doktorun fizik muayene yapması ve kan testleri ve dışkı muayenesi gibi destekleyici muayeneler yapması gerekir. Dışkı incelemesi sonuçlarından, uzun süreli ishale neden olan mikrop tipi bilinir.
AIDS‘ten muzdarip, kemoterapi gören veya immünosüpresif ilaçlar alan insanlar, zayıf bir bağışıklık sistemine sahiptir, bu nedenle enfeksiyona duyarlıdırlar. İshal, durumu olan insanlar tarafından en sık karşılaşılan belirtilerden biridir ve genellikle yaşanan ishal de daha şiddetlidir.
4. Hormon hastalıkları
Hormonal bozukluklar, örneğin hipertiroidizmde , kronik ishal ve kilo kaybına neden olabilir.
5. bozulmuş besin emilimi
Malabsorpsiyon veya gıdalardaki besin maddelerinin bozulmuş şekilde emilmesi de kronik ishale neden olabilir. Bu hastalığa neden olabilecek bazı hastalık örnekleri laktoz intoleransı, pankreatit ve çölyak hastalığıdır. Çölyak hastalığı olan insanlar glütene karşı hassastır, bu yüzden bu maddeyi içeren yiyecekleri tüketirlerse ishal yaşayacaklar. Gluten, ekmek, kek, tahıl ve pizza gibi buğdaydan yapılan yiyeceklerde bulunur.
6. Tıbbi prosedürler
Bağırsak cerrahisi ( bağırsak bypass ) veya mide ( gastrik bypass ) ishal şeklinde komplikasyonlara neden olabilir. Ek olarak, sindirim sistemine radyasyon tedavisi de ishale neden olabilir.
7. İlaçlar
Bazı bitkisel ilaç türleri, örneğin Sinameki çayı, ishale neden olabilecek müshil bir etkiye sahiptir. Müshil ilaçlar, misoprostol, antasitler, alkollü içecekler ve kafein de ishale neden olabilir. Ek olarak, bazı antibiyotik tipleri uzun süreli ishale neden olabilir.
8. Kolon kanseri
Dikkat edilmesi gereken uzun süreli ishal nedenlerinden biri kolon kanseridir. İshale ek olarak, hastalık dışkıda kan, anemi, zayıflık, sık şişkinlik ve bariz bir neden olmadan kilo kaybı ile karakterize edilir.
Kronik İshal Nedenleri ve Teşhisi
Kronik ishalin nedenini belirlemek için doktor tarafından tam bir muayene yapılması gerekir. Doktor, hastanın yaşadığı semptomları soracak, fizik muayene yapacak ve kan testleri, dışkı muayenesi (dışkı), endoskopi, röntgen veya karın BT taraması ve gerekirse biyopsi gibi destekleyici testler önerecektir .
Kronik İshal Tedavisi
Uzun süreli ishal tedavisi nedenine bağlıdır. İshal, bakteri, antidiarreal ilaçlar ve hem içecekler hem de intravenöz sıvılar şeklinde rehidrasyon sıvıları tatbikinden kaynaklanırsa, kronik ishal ilaçları antibiyotikler şeklinde olabilir . En önemli şey, beslenme ve sıvı gereksinimlerinizin ishal sırasında yerine getirildiğinden emin olmak ve böylece vücudun susuz kalmamasıdır .
Çoğu ishal evde tedavi yeterli olduğu sürece kendiliğinden iyileşebilir, ancak bu genellikle akut diyare için geçerlidir.
Kronik diyare için nedenleri göz önünde bulundurarak değişebilir ve tehlikeli olabilir, doktordan muayene ve tedavi gerektirir. Bu nedenle, uzun süreli ishal yaşarsanız, hemen bir doktora danışın.