Vali Baruş Karayolu Trafik Haftası Törenine Katıldı

Vali Baruş Karayolu Trafik Haftası Törenine Katıldı

09-05-2019

Vali Baruş, Trafik Haftası dolayısıyla Kongre ve Kültür Merkezinde düzenlenen törene katıldı.

Tüm dünya ülkelerinde olduğu gibi ülkemizde de her yıl Mayıs ayının ilk Cumartesi günü “Karayolu Trafik Güvenliği Günü”, bu günü takip eden hafta ise “Karayolu Trafik Haftası ” olarak değerlendirilmektedir. Bu yıl ilimizde “Karayolu Trafik Haftası ” kapsamında 04-10 Mayıs 2019 tarihleri arasında çeşitli etkinlikler düzenlenecek olan 2019 Yılı Karayolu Trafik Haftası açılışı töreni Kongre ve Kültür Merkezinde yapılan törenle başladı.

Karayolu Trafik Haftası törenine Vali Aydın Baruş, İl Jandarma Komutanı J. Albay Necmi İnce, İl Emniyet Müdürü Dr. Ömer Urhal, İl Milli Eğitim Müdürü Ali Tatlı, İl Afet ve Acil Durum Müdürü Mustafa Türker, Esnaf ve Sanatkarlar Odası Birliği Başkanı Şevket Keskin kamu kurum ve kuruluş temsilcileri, öğrenciler katıldı.

Tören açılış konuşması yapan Malatya Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Şevket Keskin, İl Emniyet Müdürü Dr. Ömer Urhal ve İl Jandarma Komutanı J. Albay Necmi İnce’nin konuşmalarının ardından Vali Baruş yaptığı konuşmasında “2019 yılında 4-10 Mayıs tarihleri arasında kutlanan “Karayolu Trafik Haftası” münasebetiyle düzenlenen etkinliklerin açılışını gerçekleştiriyoruz. Trafik Haftası, insan hayatını ilgilendiren en temel konulardan olan trafik güvenliği konusunda kamuoyunun duyarlılığını artırmak bakımından önemli bir vesile oluşturmaktadır.

Bu hafta kapsamında düzenlenen etkinlikler; her yıl binlerce insanımızın hayatını kaybetmesine, yüz binlerce vatandaşımızın yaralanmasına ve milyarlarca liralık ekonomik değer kaybına yol açan trafik kazalarının önlenmesi için vatandaşlarımızda farkındalık oluşturulması bakımından son derece önemlidir.

-2003 yılında Türkiye’de trafiğe kayıtlı araç sayısı; 8 milyon 903 bin 843 iken,

-2018 yılı sonunda; trafiğe kayıtlı araç sayısı 22 milyon 865 bin 921 olmuştur.

-Malatya’da ise; 2018 yılı sonu itibarıyla kayıtlı araç sayısı 172.493, otomobil sayısı 92.046 olmuştur.

-2019 yılı mart ayı itibarıyla Malatya’daki taşıt sayısı 173.893’e ulaşmıştır. Bu araçların;

-92.903'ü (% 53) otomobil, 24.681’i (% 14) traktör, 34.333’ü kamyonet (% 20), 9.942’si motosiklet (%6), 5.226’sı kamyon (% 3), 4.639 minibüs, 1.912 otobüs ve 483 özel amaçlı araçlardır.

Araç trafiğinin yayaların kullandığı alanlarda yoğunlaşması trafik güvenliğine çok daha fazla önem vermemiz gerektiğini ortaya koymaktadır. Bu noktada trafik güvenliği hizmetlerinin nitelikli ve vatandaşlarımızın can

güvenliğini sağlayacak şekilde sunulması öncelikli bir konu olarak öne çıkmaktadır.

Malatya ili doğu-batı ve kuzey güney anayol kavşaklarında yer almakta olup, özellikle ülkemizin doğusunu batıya bağlayan D-300 devlet karayolunun ilimiz sınırlarından, hatta şehir merkezinden geçmesi trafik sorunlarında ve kazalarında artışa neden olmaktadır. İlimizdeki karayolu ağının genişliği ve karayollarımızın ülkemizin ana arterlerinden biri üzerinde yer alması nedeniyle, oluşan trafik yoğunluğu da göz önüne alındığında, emniyet ve jandarma teşkilatlarımızın trafik ekipleriyle sağladığı trafik güvenliği hizmetlerinin takdire şayan olduğu görülecektir.

Trafik ekiplerimiz, karayollarımızda güvenliğin sağlanması için gece gündüz demeden, yüksek bir görev bilinciyle vazifelerini yerine getiriyorlar. Bu fedakârlıkları dolayısıyla trafik ekiplerinde görev yapan tüm personelimize teşekkür ediyor, çalışmalarında başarılar diliyorum.

Diğer taraftan vatandaşlarımızın trafik konusundaki farkındalığının artırılması ve özellikle öğrencilerimizin bu konudaki eğitimlerine önem veriyoruz. Okullarımızda her yıl on binlerce çocuğumuza trafik eğitimi verilmekte, trafik parklarında uygulamalı olarak davranış kuralları öğretilmektedir.

Son yıllarda; bölünmüş yol uzunluğundaki önemli artış, yollarımızın daha nitelikli hale gelmesi, elektronik denetim sistemi, plaka tanıma sistemi ve kent güvenlik yönetim sistemi gibi teknolojik sistemlerin yoğun olarak kullanımıyla trafik denetimlerinin artırılması konusunda olumlu gelişmeler sağlanmıştır. İlimizdeki denetim rakamları da bunu ortaya koymaktadır:

2017 yılında; trafik uygulamalarında 863.639 araç kontrol edilmişken, 2018 yılında bu sayı % 9 artışla 945.493 olmuştur.

Yol şartlarındaki iyileşmelere ve trafik kontrollerinin artırılmasına rağmen ölümlü ve yaralamalı kaza sayısının arttığına şahit oluyoruz.

İlimizde 2017 yılında 2.937 olan toplam kaza sayısı 2018 yılında % 10 artış ile 3.221’e çıkmıştır. 2017 yılında 1.616 olan yaralamalı kaza sayısı 2018 yılında % 8 artış ile 1.751'e yükselmiştir. Ölümlü ve yaralamalı kaza sayısındaki artışı neticesinde; 2017 yılında kazalarda hayatını kaybeden kişi sayısı 46 iken bu sayı 2018 yılında 48’e, yaralanan kişi sayısı 2017 yılında 3.052 iken bu sayı 2018 yılında 3.218’e yükselmiştir.

Denetimlerdeki artışa, alınan tüm tedbirlere ve yapılan iyileştirme çalışmalarına rağmen, trafik kazaları sonucunda hala önemli can ve mal kayıpları yaşıyor olmamız, trafik güvenliği konusu üzerinde çok daha fazla önemle durmamız gerektiğini işaret etmektedir.

Bu çerçevede özellikle; sürücü kurslarında verilen trafik eğitiminin daha nitelikli ve titiz şekilde verilmesi,

Okullarımızda öğrencilerimize verilen trafik kuralları eğitiminin, sınıf farkı gözetmeksizin, yaygın olarak sağlanması,

Öğrenci ve personel servis araçlarının denetimlerinin artırılması,

Toplu taşıma hizmetlerinde, özellikle öğrenci servislerinde çalışan sürücülerin etkin olarak denetlenmesi ve periyodik olarak eğitimden geçirilmesi,

Trafik kuralları konusunda vatandaşlarımızda farkındalığın artırılmasına yönelik çalışmalara ağırlık verilmesi,

Özellikle şehir içi trafikte yaya güvenliğini ve engellilerin kullanım güvenliğini artırıcı altyapı çalışmalarının bir an önce tamamlanması hususlarına önem vermemiz gerektiği ortaya çıkmaktadır.

Sadece yol şartlarını, trafik işaretlemelerini, trafik kontrollerini ve ceza uygulamalarını artırmak meseleyi çözmemektedir. Her şeyden önce insanlarımıza; başkalarının hakkına ve hayatına saygı göstermeyi, kendimizin ve ailemizin hayatını önemsemeyi, trafikte sabırlı ve dikkatli olmayı öğretmemiz gerektiği aşikârdır. İçişleri bakanlığımız bu konunun ehemmiyetine binaen 2019 yılını “Yaya Öncelikli Trafik Yılı” olarak ilan etmiş, “Öncelik Hayatın, Öncelik Yayanın” sloganıyla, yaya öncelikli trafik güvenliği temasıyla yıl boyunca düzenlenecek etkinlikler ve bu konuda alınması gereken tedbirleri içeren genelgeleri valiliklere tamim etmiştir.

Trafik kazalarının önlenmesi için tüm kurum ve kuruluşlar ile sivil toplum kuruluşları ve vatandaşlar olarak hep birlikte hareket etmemiz gerekmektedir. Trafik güvenliğini; sadece yol standartlarının iyileştirilmesi ve trafik denetimlerinin artırılması yoluyla sağlayamayacağımızı da bilmemiz gerektiğini ifade etmek istiyorum.

Trafik kazalarının büyük çoğunluğu insan hatalarından kaynaklanmaktadır. Bu noktada, toplum olarak;

İnsan hayatına önem vermeyi, başkalarının haklarına saygılı olmayı, trafik kurallarına riayet etmeyi,

Hayat prensibi ve alışkanlık haline getirdiğimiz takdirde, trafikte karşılaştığımız üzücü olayların azalacağını düşünüyorum.

Trafik haftası kapsamında ilimizde yapılacak etkinliklerin, trafik güvenliği konusunda farkındalık ve duyarlılığımızı artırmasını temenni ediyorum.

Tüm sürücülerimize ve vatandaşlarımıza kazasız, sağlıklı günler diliyorum.

Trafik haftası etkinliklerinde emeği geçen tüm personelimize teşekkür ediyor, sevgi ve saygılarımı sunuyorum” dedi.

Yapılan konuşmaların ardından Trafik Haftası nedeniyle kurum ve kuruluşlarında başarılı olan personeller ileTrafik konulu resim yarışmasında derece alan öğrencilere protokol üyeleri tarafından hediyelerinin verilmesinin ardından stantlar gezildi. Yapılan denetlemelerde trafik kurallarına uyan motosiklet sürücülerine kask hediye edildi.

Emniyet ve jandarma trafik ekiplerinin araçlarını da inceleyen Vali Baruş program yerinden ayrıldı.

Anket